Nu doar că nu mergem la medic de bună voie, dar o facem şi foarte rar. Aproape 60% dintre participanţii la un studiu realizat la nivel naţional recunosc că au trecut pe la medic pentru că au avut nevoie de un act, a fost o urgenţă (14%) sau a fost nevoie de un control în urma unei afecţiuni.
Sistemul de sănătate asigură, în primul rând, un beneficiu social care depășește protecția sănătății umane, contribuind la coeziunea socială și la creștere economică. Un control de rutină la medic, chiar dacă nu există motive de îngrijorare în privința sănătății, poate oferi liniște, înainte de toate. Toată lumea știe că orice boală, depistată la debut, poate fi în mare măsură vindecată, iar tratamentul este mai scurt și mai puțin costisitor.
dr. Florin Costache, medic primar medicină generală
Pe acest fond, al lipsei unei conduite eficiente în ceea ce priveşte controlul de rutină, lansăm campania “#ŞtafetaSănătăţii”, în parteneriat cu Centrul de Sănătate Multifuncţional “Sfântul Nectarie”. Scopul nostru este să informăm populaţia cu privire la analizele, procedurile şi controalele prin care ar trebui să treacă, potrivit sexului şi vârstei, pentru o conduită de prevenire corectă şi completă.
Ivona Roşu, coordonatorul campaniei
9 din 10 unităţi medicale care au capacitatea de a asigura un pachet de tipul controlului de rutină sunt private. Este concluzia unei analize recente realizate de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private. Prin urmare, se impune o colaborare eficientă între autorităţi şi furnizorii de astfel de servicii, dacă ne dorim să îmbunătăţim politicile de prevenire. Tarife corecte, o ridicare a plafoanelor şi campanii de informare, acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le luăm în calcul.
Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED