22 sept.

Studiu: 3 din 10 gravide nu fac ecografiile obligatorii

Studiu: 3 din 10 gravide nu fac ecografiile obligatorii

O femeie gravidă din 10 merge la medic doar atunci când consideră ea necesar, iar 34,8% dintre româncele însărcinate nu fac nici măcar ecografiile obligatorii. Sunt rezultatele unui studiu realizat la nivel naţional, sub coordonarea unei clinici de profil din Bucureşti. Mai mult, pentru o femeie dintr-o sută de gravide care merg la medic, asta înseamnă o singură vizită în cele 9 luni de sarcină, iar 5% ajung în cabinet doar atunci când se simt rău.

În ceea ce privește ecografiile morfologice fetale, cred că este vorba despre o problemă financiară la mijloc, în cazul persoanelor care nu fac această investigație, întrucât informațiile circulă foarte ușor acum și nu cred că există vreo viitoare mămică să nu știe de importanța acestor investigații. Statul decontează aceste ecografii, însă este nevoie să îți faci programare din timp, uneori chiar și cu 2 luni înainte. Prin urmare, este destul de dificil de prins un loc fix în săptămânile în care trebuie făcute aceste ecografii, căci ele au un interval specific.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie

Când vine vorba despre depistarea probabilității ca fătul să aibă anumită malformații, analizele de sânge Dublu Test și Triplu Test sunt cele mai populare, arată studiul. Totuși, 13% dintre femeile care au răspuns chestionarului nu și-au făcut niciun test în timpul sarcinii.

Malformațiile genetice nu pot fi prevenite și nici nu putem porni de la premisa că “mie nu mi se poate întâmpla, pentru că am avut grijă”. Ele pot apărea oricând, dar sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, mai ales dacă este vorba despre prima sarcină, așa că nu ar fi rău să le privim ca pe analize de rutină, cu cât ne apropiem mai mult de pragul de 40 de ani. Cel mai des întâlnită anomalie cromozomială, de exemplu, cunoscută ca Sindromul Down, este de 10 ori mai frecventă la 40 de ani decât la 30 de ani.

dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie

Există şi elemente îmbucurătoare. Studiul arată că femeile sunt mai preocupate să adopte un stil de viață sănătos în timpul sarcinii, deşi renunţă cu greu la fumat şi la alimentaţia nesănătoasă. Peste o treime dintre femei au luat suplimente cu vitamine și acid folic în sarcină și au consumat mai multe alimente bogate în minerale și nutrienți.

Un alt indicator care ne bucură este cel ce ține de fumat. Studiul relevă faptul că 1 din 2 femei s-a lăsat de fumat cât a fost însărcinată, iar dintre cele care au fumat în timpul sarcinii, peste o treime au fumat mai puțin decât de obicei. E un lucru bun, pentru că fumatul crește riscul ca bebelușul să aibă restricții de creștere, ceea ce poate însemna o naștere prematură, o greutate mică la naștere sau chiar dezvoltarea unor anomalii congenitale. Dintre țările europene, Lituania și Suedia stau cel mai bine la acest indicator, cu mai puțin de 5% dintre femeile însărcinate care fumează, la polul opus stând Franța și Scoția, unde procentele ajung la 17, respectiv 19%.

dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie

În ceea ce privește greutatea, cele mai multe femei se îngrașă între 10 și 15 kg în cele 9 luni de sarcină, deci în limitele recomandate de medici. Doar 6% au luat în greutate peste 25 de kg. Dintre cele care au avut complicații în sarcină, cele mai frecvente au fost infecțiile genitale și hipertensiunea arterială. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 700 de femei, reprezentativ pentru femeile cu vârsta între 20 şi 40 de ani, cu o marjă de eroare de ±3,5%.